PLNĚNÝ PSTRUH
PSTRUH PO ARMÉNSKU
a zázvorem. Naplněné pstruhy ovážeme režnou nití, aby nádivka nevypadávala.
Pečeme na plechu vymazaném máslem a posypeme strouhankou. Upečené pstruhy
zdobíme snílkami petrželky.
PLNĚNÝ KAPR
KAPR NA SLANINĚ
KAPR NA CIBULI
KAPR NA HOUBÁCH
Štika v těstíčku:
těstíčko:2 vejce, sůl, 1 dl bíleho vína, hladká mouka, 1 lžíce oleje.
Porce pokapeme citrónem a necháme odležet. Pak nasolíme, obalíme ve středně hustém těstíčku a na rozpálenám oleji opečeme.
Rybí polévka
Rozpůlíme rybí hlavu, odstraníme žábry a oči. Hlavu omyjeme a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Hlavu musíme uvařit do měkka.
Do hrnce dáme 1/2 lžíce másla a osmahneme na ní zlehka zeleninu. Přidáme vnitřnosti, které sme očistili a pokrájeli na menší kousky. Podusíme, zalijeme vývarem z hlavy, aby byla zelenina i s vnitřnostmi byla potopená a povaříme 10 až 15 minut. Připravíme si světlou jíšku ze zbytků másla a mouky, kterou pak zalijeme vývarem z hlavy, rozmícháme a 15 minut vaříme.
Vývar s jíškou přecedíme k zelenině, polévku okořeníme muškátovým květem, přidáme maso obrané z hlavy a ještě krátce povaříme. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželku. Polévku podáváme s opečenými kostičkami housky nebo chleba.
Sumec na česneku
Maso osolíme a na oleji prudce opečeme. Pak přidáme nakrájený pórek, drobně sekaný česnek a ještě s rybou opékáme. Zahustíme kouskem másla smíchaného s hladkou moukou a mírně podlijeme. Povaříme zcela krátce, aby se ryba nerozvařila. Povrch posypeme petrželkou. Podáváme s vařeným či opečeným bramborem.
Okoun se zeleninou na kari
Papriku nakrájíme na kostičky. Houby a celer nakrájíme na tenké plátky, pórek na kroužky. Zázvor oloupeme a nakrájíme. Curry, kmín, koriandr a zázvor osmažíme na oleji. Přidáme zeleninu a krátce podusíme. Posypeme moukou a zalijeme vývarem. Přikryté dusíme na mírném ohni přibližně 8 minut. Rybu pokapeme citrónovou šťávou a okořeníme. Položíme na zeleninu a necháme dalších 7 minut táhnout. Opět vyjmeme a uchováme v teple. K zelenině přidáme jogurt a med. Ochutíme a upravíme na talíře s rybou a rýží.
Štika po blatensku
1 štika, 1 dl oleje, 50 g slaniny, 80 g žampionů, špetka tymiánu, rajčata, kapie nebo paprika, kečup, 1 pol. lžíce cukru, červené víno, mletý pepř,sůl.
Štiku nakrájíme na podkovy, osolíme, opepříme a prudce po obou stranách opečeme na oleji. Zmírníme oheň, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, plátky žampionů, špetku tymiánu a podusíme. Měkké porce vyjmeme, do šťávy přidáme na plátky pokrájená rajčata a kapii nebo papriku, doplníme kečupem a podle chuti cukrem, zastříkneme červeným vínem a dusíme, až je zelenina měkká. Porce ryby klademe na talíř a přeléváme dušenou směsí.
Candát na víně
Porce pokapeme citrónem a necháme odležet. Osolíme je, poprášíme moukou a po obou stranách opečeme na másle. Pak podlijeme vínem, přendáme do trouby a upečeme doměkka. Šťávu částečně vyvaříme a nalijeme na podávané ryby.
Štika s omáčkou
Kapr na rožni
1 kapr nebo jiná kaprovitá ryba 2 citrónu sůl olej
Rybu rozporcujeme. U hřbetu porce nařízneme, tak aby nám vznikla kapsa, do které vložíme plátek citrónu. Poté všechny porce ryby osolíme, pokapeme citrónem a potřeme olejem. Necháme odležet v chladničce.
Úhoř
Olivový olej panenský z čených oliv
Sezamový olej
Hořčičné semínko - polévková lžíce
Kurkurma - polévková lžíce
Thajské karí - polévková lžíce
Citronová tráva mletá - kávová lžíčka
1/2 limetky
Chilli papričky (raději zelené)
Čryři rajčata
Slůl
Cukr (nejlépe třitinový tmavý) lžička
Rybí omáčka - lžička
2 dcl silného zeleninového vývaru
Hřebíček 8 kusů
Bobkový list 4kusy
Úhože osolíme, polijeme limetkovou šťávou, pár kapkami sezamového oleje (asi čtvrt lžičky) a necháme 20 minut odležet. Ne déle.
Na hluboké pánvi (nejlepší je WOK) rozpálíme deci olivového oleje. Přidáme hořčičné semínko a pražíme dokud nezačne pukat (pozor, netrvá to dlouho). Ihned přisypeme kousky úhoře a krátce osmahneme. Přidáme karí, kurkurmu, zamícháme a krátce osmahneme, aby se koření rozpustilo. Přihodíme zeleninu a znovu krátce osmažíme. Krátce osmahnout znamená v tomto případě vždy max 1 minutu. Zalijeme vývarem a dusíme na mírném plameni, dokud úhoř nezměkne (asi 20 minut). Dochutíme jednou lžičkou rybí omáčky. Dosladíme jednou lžičkou cukru.
Rýži nejdříve osmahneme na polévkové lžíci olivového oleje až zbělá. Potom zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, přidáme sůl, hřebíček a bobkový list. Vaříme na mírném ohni.
Hotovou rýži vmícháme do omáčky s úhořem.
Pokud chceme dosáhnout pikantnější chuti přidáme do omáčky na samém začátku ještě drcený nakládaný růžový pepř.
Kapr na pivě
Opláchnuté, osušené porce kapra osolíme, opepříme a rozložíme na talíř.Poté pokapeme pivem a dáme na hodinku do chladničky. Pak v kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme oloupané, na kroužky nakrájené cibulky, vložíme porce kapra, zalijeme pivem, pokapeme citrónem a posypeme kmínem a paprikou; dusíme pod pokličkou do měkka. Většinou to bývá 25 minut.Při dušeni podléváme maso trochou horké vody.
Tolstolobik s lečem
1kg tolstolobika, sterilizované lečo, 100 g žampiónů, kečup, olej, pepř, sůlSmažená parma
Parmy rozdělíme na čtyři porce, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet. Potom je obalíme v hladké mouce promíchané se lžičkou koření kari a pepře. Smažíme je zvolna na oleji až mají zlatou barvu. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.
Okoun na sardeli
Silvestrovské rybí chlebíčky
Kapra nebo jinou vhodnou sladkovodní rybu zbavíme kůže a uvaříme v osolené vodě. Maso vykostíme, pokrájíme, na 500 g přidáme 50 g krájené cibule, 2 natvrdo vařená krájená vejce, 100 g sterilovaného hrášku a vše promícháme s 200 g majonézy. Kašovinou natíráme chlebíčky z bílé veky. Zdobíme je plátkem nakládané kapie.
Panský tloušť
Nádivka: usekané mlíčí, pokrájené žampióny a lžíci marinády i se zeleninou udusíme na másle.
Smažený obalovaný mník
Očištěné a osušené porce ryby osolíme, obalíme v mouce, vejci rozmíchaném s mlékem a ve strouhance. Smažíme po všech stranách dočervena. Podáváme s citrónem a doplníme bramborovým salátem nebo bramborovou kaší a sterilovanou zeleninou nebo okurkami. Můžeme také přelít tatarskou omáčkou.
Smažený kapr po uhersku
Porce kapra zbaveného kůže osolíme. štědře obalíme ve sladké paprice, v rozšlehaných vejcích s mlékem a ve strouhaném sýru. Rybu zvolna smažíme na oleji a postupně přidáváme pro zjemnění máslo.
Štika pečená s citrónem
Dno pekáče vyložíme kolečky oloupaného citrónu, na ně dáme porce nasolené štiky, polijeme rozpuštěným máslem a na každou porci přidáme kousek másla. Pečeme v troubě doměkka. Porce neobracíme. Pečené porce poléváme šťávou, jako příloha se hodí vařené brambory nebo chléb.
Candát dietní
Osolené porce candáta dáme do rendlíku, přidáme kolečka cibule a nastrouhanou zeleninu a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Rybu dáme na talíř, pokapeme rozpuštěným máslem a citrónovou šťávou a posypeme sekanou petrželkou.
Candát po domácku
Očištěné a vykuchané candáty dáme do hlubšího kastrolu, zalijeme vodou, přidáme ocet, sůl, cibuli a koření. Vaříme 30 minut. Hotové vyjmeme na mísu, posypeme nadrobno nakrájenými vejci uvařenými natvrdo, rozsekanou petrželkou a polijeme rozehřátým máslem. Jako přílohu podáváme na másle opečené brambory.
Vařená štika
Štika na smetaně
Ryba s vejci
500-750g ryby,3 vejce,0,5l mléka,40g másla,sůl,pepř.
Porce ryby vložíme na máslem vymaštěný kastrol.Opečeme,zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem,solí a pepřem.Kastrol vložíme do větší nádoby a vaříme ve vodní lázni,až je maso měkké a vejce ztuhnou.
Štika s mandlemi
4 porce štiky,sůl,pepř,1 vejce,olej,80g mandlí,máslo.
Porce osolíme,opepříme,obalíme v rozšlehaném vejci a po obou stranách opékáme na rozpáleném oleji.Oloupané mandle na másle opražíme a posypeme jimi porce ryby.
Rybí pomazánka
400g vařené ryby,1 cibule,50g sterilovaného celeru,lžíce hořčice,2 lžíce oleje.
Uvařené porce ryby vykostíme a nadrobno rozsekáme.Přidáme jemně nakrájenou cibuli,sterilovaný celer,lžíci hořčice a podle chuti osolíme a opepříme.Přidáme olej a řádně promícháme.Mažeme na topinky a zdobíme sterilovanou kapií.
Úhoř po labužnicku
1 úhoř,80g másla,80g sterilovaných žampionů,1dl smetany,citrón sůl.
Úhoře nakrájíme na kousky silné asi 2cm.Osolíme a pečeme na másle.Před dopečením přidáme na plátky nakrájené žampióny a dusíme doměkka.Pak maso zakapeme citrónovou šťávou,zalijeme šlehačkou a necháme přejít varem.
Cejn s houbami a zeleninou
600g cejna,sůl ,80g oleje,200g čerstvých hub,kmím,4 rajčata,2 zelené papriky,1 stroužek česneku,pažitka.
Osolené porce cejna opečeme na části oleje a vykostíme.Do oleje po opékání dáme plátky hub,osolíme,okmínujeme,přidáme plátky spařených a oloupaných rajčat a nudličky papriky a krátce podusíme.Potom přidáme porce cejna,česnek utřený se solí,zbytek oleje a jemně nakrájenou pažitku a prohřejeme.
Lín po cikánsku
2 líni,sůl,citrónová šťáva,2 lžíce hořčice,mletá pálivá paprika,pepř,3 lžíce strouhanky,olej,máslo.
Ryby na minutu ponoříme do vařící vody,zbavíme je šupin,vykucháme,omyjeme,naporcujeme,
osolíme a opečeme po obou stranách na oleji.Po jedné straně je potřeme těstíčkem z
hořčice,papriky,pepře,strouhanky a trochy vody,pokapeme citrónem,horkým máslem a zapečeme v troubě.
Tolstolobik zapečený s brambory
4 porce tolstolobika,sůl,pepř,máslo,3 stroužky česneku,strouhanka,sekaná petrželka,600g brambor
Porce osolíme,opepříme a vložíme do vymaštěného pekáčku na plátky oloupaných sýrových brambor.V horké troubě zapečeme doměkka při občasném polití horkým máslem.Před dopečením tolstolobika posypeme strouhankou smíchanou s prolisovaným česnekem a petrželkou,pokapeme máslem dopečeme.
Kapr pečený s jablky
4 porce kapra,sůl,citrónová šťáva,60g slaniny,4 menší jablka,bobkový list,nové koření,4 sladké papriky,máslo
Porce osolíme,pokapeme citrónem,vložíme do pekáčku na plátky slaniny,poklademe plátky jablek s nudličkami paprik,okořeníme a přidáme kousky másla.Pečeme asi 20 minut v nepřikrytém pekáčku a občas poléváme vypečenou šťávou.
Pomazánka z rybích vnitřností
300g vnitřností (jikry,mlíčí),100g másla,3 žloutky uvařené na tvrdo,1 cibule,ocet,sůl,1 sterilovaná okurka,1 kapie,1 lžička hořčice
Rybí vnitřnosti povaříme ve vodě s octem.Potom je v misce rozetřeme s máslem a žloutky, přidáme jemně nakrájenou cibuli a okurku,osolíme,doplníme lžičkou hořčice a podáváme.
Plotice v alobalu
4 větší plotice,1 cibule,kousek celeru,2 lžíce oleje,česnek,sůl,petrželka,4 čtverce alobalu
Drobně nasekanou cibuli a na nudličky nakrájený celer osmahneme na lžíci oleje,přidáme rozetřený česnek a nasekanou petrželku.Směsí naplníme očištěné,osolené plotice,pokapeme druhou lžíci oleje a zabalíme do alobalu.Pečeme asi 30 minut.
Škvarečky toulavého rybáře
1kg čistých filetů z malých rybek(oukleje,menší okouni,plotičky či cejni),5 stroužků česneku,2 lžíce speciální kořenící směsi na ryby,4 lžíce hladké mouky,sůl,olej na smažení.
Očištěné filetky nakrájíme na špalíčky,promícháme s prolisovaným česnekem a necháme asi 3hodiny odležet.Kořenící směs na ryby promícháme s hladkou moukou.Kousky ryb v této směsi obalíme a smažíme v rozehřátém oleji dozlatova,až začnou ,,chrastit´´.Hotové necháme na ubrouscích okapat a teprve potom osolíme.Podáváme s čerstvým pečivem.
Pstruh zapečený se sýrem
4 pstruzi,30g strouhaného sýru,3 žloutky,2,5dl smetany,máslo,pepř.
Očištěné pstruhy osolíme,opepříme,vložíme do zapékací mísi vymazané máslem,trochu podlijeme vodou a v otevřené troubě lehce rozpečeme.Potom pstruhy přelijeme omáčkou ze smíchaných žloutků,smetany a trochy šťávy ze pstruhů,posypeme sýrem a zapečeme.
Dušený Tloušť
800g tlouště,30g slaniny,2 stroužky česneku,hladká mouka,2 cibule,100g sádla,1 bobkový list,
2 zrnka nového koření,50ml bílého vína,10ml kečupu.
Půlky ryb protkneme v hřbetní části slaninou,osolíme,pořeme česnekem a poprášíme moukou.Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle a mimo oheň promícháme s kořením,vínem a kečupem.Směs vlijeme do ohnivzdorné miski,přidáme rybu,zastříkáme vodou a dusíme asi 20minut.
Smažená Štika
4 porce štiky,sůl,citrónová šťáva,olej.Těstíčko:2 vejce,sůl,1 dl bílého vína,hladká mouka,1 lžíce oleje.
Porce pokapeme citrónem a necháme odležet.Potom je osolíme,namočíme do středně hustého
těstíčka a na rozpáleném oleji usmažíme.