Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smyslové orgány a části těla ryb.

Podle polohy posuzujeme ústa ryb jako koncová (střední), horní a spodní.

Střední ústa mají : pstruzi, hlavatka, všechny druhy jelců, plotice, ouklejka pruhovaná,
okoun a candát.
Spodní ústa mají : parmy, hrouzci a sekavcovité ryby, cejni, podoustev, ostroretka, drsci a jeseteři.
Horní ústa mají : ouklej obecná, perlín, karas, tolstolobik aj.
Polospodní mají: lipan, kapr, amur.

p024_0_01_04.jpg

Na udržování rovnováhy se podílí i plynový měchýř ryb, uložený pod páteří a ledvinami. Bývá jednoduchý, protáhlý, přirostlý k páteři. U kaprovitých ryb je dvoudílný, volně uložený, na přední části spojený s vnitřním uchem. Z našich ryb nemá plynový měchýř vranka, u sekavcovitých ryb je malý, zčásti zkostnatělý. Plynový měchýř upravuje měrnou hmotnost rybího těla tím, že vyrovnává tlak své náplně s vnějším tlakem vody. Tím rybám umožňuje udržovat se bez potíží v libovolné hloubce. Ryby s dvoudílným plynovým měchýřem mohou zaujmout polohu šikmo hlavou dolů nebo nahoru s tím, že tlak v zadní komoře se zvýší, v přední sníží a naopak.

Kostra je oporou i výztuží těla, svým uspořádáním určuje i jeho tvar. Skládá se z kostry hlavy a z páteře, která je podélnou osou těla. K páteři jsou připojena žebra. Kostra ryb je pevná a pružná, je to proto, aby odolala tlakuproudění vody.
Lebka našich ryb je složena z velkého množství plochých kostí, které jsou srostlé tak, abyánily mozek a rovnovážněsluchové ústrojí. K vlastní lebce je připojena vnější kostra hlavy, zvaná obličejová. Je tvořena mimo jiné kostmi patrovými, čelistními a skřelovými. Na patře ústní dutiny leží lichá kost radličná. U kaprovitých a sekavcovitýoch ryb je poslední žaberní oblouk přeměněn v požerákovou kost s požerákovými zuby.
Páteř je tvořena obratli, jejichž počet je dán druhem ryby. K hrudním obratlům jsou po stranách připojena žebra, která končí volně ve svalovině. Páteř dovoluje rybě prohýbat se z boku na bok, ve svislém směru jen omezeně.Čím má páteř víc obratlů, tím víc se ryba dokáže prohnout.
Ploutve mají samostatnou kostru, liché zasahují opěrnými kůstkami svých základen mezi výčnělky páteře. Ocasní ploutev je připojena k poslednímu článku páteře. Ploutve jsou vyztuženy paprsky, většinou měkkými, okounovité ryby mají v první hřbetní ploutvi tvrdé paprsky vybíhající v ostny.

 

p024_0_01_01.jpg

Čich – čichové ústrojí svou polohou na rypci i svým zhledem připomíná nozdry. Čidlem jsou pohárkovité buňky napojené na čichový nerv. Soudí se, že čichové vjemy se týkají jen slabých zápachů přinášených vodou i z větší vzdálenosti.
Chuť – chuťové buňky sedí na rtech ryby, na patře, na vstupu do jícnu, na vouscích. Kapr, ale i jiné druhy ryb mají chuťové buňky i kdekoliv na těle v kůži. Chuť potravy je zřejmě vnímána nablízko.
Hmat – hmatovým ústrojím jsou pupence s citlivými buňkami, umístěné na hlavě, v ústech, na vouscích a ploutvích, alejinde na těle.
Boční čára – je takovým šestým smyslem, charakteristickým právě rybám. Je patrná jako řada kanálků na boku ryb, někdy je doplněna čivnými jamkami na hlavě, nebi i jinde na těle. Boční čarou ryby vnímají rozruch ve vodě, jako třeba pohyb rybky vyhlédnuté jako kořist, dopad hmyzu na vodní hladinu apod. Ale i každý hlučnější krok na břehu a hlavně brodění se vodou. boční čára pomáhá se rybám orientovat v kalné vodě, potmě, vnímat blízkost kořisti anebo blížícího se dravce, sdružovat se v hejna.

Zrak – rybí oko je uzpůsobeno spíše k vidění na blízko, kolem sebe ryby vidí prakticky na všechny strany. Ryby rozeznávají velikost, tvar i barvu předmětů, vidí i za tmy, kdy jsou zrakové vjemy určitě doplňovány signály zprostředkovanými boční čarou.
Sluch ústrojím sluchu a současně i rovnováhy je vnitřní ucho. Je to párový orgán uložený v lebce po stranách zadního mozku. Sestává z bludiště, rozděleného do tří váčků, a z trojice k sobě kolmých chodbiček. Na výstelce váčků spočívají kaménky – otolity. Zvuk, přenášený chvěním otolitů, je veden do mozku sluchovým nervem. Když se ryba vychýlí ze základní polohy, slouží otolity jako čidla rovnováhy. Změnou tlaku na citlivá nervová zakončení vyvolají reakci, která rybu přinutí k zaujetí rovnovážné polohy. Ryby slyší a reagují hlavně na zvuky s vyšším kmitočtem, které lidské ucho neslyší. hlubší zvuky vnímají spíše boční čarou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jak aktivátor návnady Dynamite používat?

Astrid-Krause,6. 7. 2018 9:57

Většinou ovšem v říši hmyzu žijícího v koloniích. Zajímavý článek na toto téma, je tady. Jaromír Kudlák píše, že jsme k „osmraďování“ mušek a strímrů ještě nesáhli. Já jsem sáhl. Na strímry vybavené pachem červa nebo ryby (i „vůně“ typu halibut je dobrá), jsem při experimentování na vodě, kde se nesmí na přirozené živočišné nástrahy chytat a mník je tam přemnožený, chytil na strímry takto „ovoněné“ (nejúčinnější dip na bolilies „halibut“) mníky. Pomalé vedení u dna, velká wolframová hlava, zatížené tělo. I jigový hák se hodí. https://rybydynamit.com/ Frenzied Hemp Match Original, Frenzied Hemp Match Black, Frenzied Hemp Specimen Mix Tři vnadící směsi plné konopí a částic vykazují na všech vodách vynikající výsledky jak při lovu na plavanou tak položenou i feederem. Verze Match je jemné konzistence a přesto obsahují mnoho částeček a oleje.